Työnohjaus on työhön liittyvää oppimista edistävä ja organisaation toimintaa kehittävä vakiintunut työmenetelmä, joka sopii kaikille, jotka haluavat oppia ja kehittyä työssään. Työnohjausta voidaan antaa yksilölle, ryhmälle tai koko työyhteisölle. Sen avulla voidaan selkiyttää koko organisaation yhteisiä tavoitteita sekä tehtäviä ja rooleja yksilö- ja ryhmätasolla.
Työnohjauksen avulla saavutettavia hyötyjä ovat muun muassa:
- Työnteon sujuvoituminen ja työtehtävien kirkastuminen
- Ratkaisukeskeisen ajattelun kehittyminen
- Muutoskyvyn ja oppimisen lisääntyminen
- Johtamisen ja yhteistyön kehittyminen
- Työyhteisön ilmapiirin paraneminen ja poissaolojen vähentyminen
Työnohjaus on aina luottamuksellista ja sitä voidaan hyödyntää kaikilla toimialoilla työntekijän ammatista tai tehtävästä riippumatta. Sitä käytetään laajasti niin yksityisellä, julkisella kuin kolmannella sektorillakin.
Työnohjaus on oppimisprosessi, joka vaatii toteutuakseen useamman tapaamiskerran ja siksi siihen on hyvä varata riittävästi aikaa. Tapaamiset voivat esimerkiksi olla 45 min –1,5 tuntia kerrallaan 2–4 viikon välein. Ryhmätyönohjauksessa ryhmän ihannekoko on 3–6 henkilöä. Yhteisötyönohjaukseen osallistuu koko työyhteisö, myös esihenkilö.
Aluksi työnohjaukselle määritellään yhdessä koko yhteisön toimintaa tukeva tavoite. Seuraavilla tapaamiskerroilla keskustellaan avoimesti ja luottamuksellisesti työhön ja työyhteisöön liittyvistä asioista ja kokemuksista sekä jäsennetään eri näkökulmia koulutetun ohjaajan avulla. Lopuksi tavoitteena on yhdessä etsiä ratkaisuja työn sujuvuuden parantamiseksi ja ammatillisen oppimisen edistämiseksi.
Lisätietoja työnohjauksesta löydät Suomen työnohjaajat ry:n sivuilta.