Jokaisella tytöllä on oikeus eheään lapsuuteen

loka 11, 2024

Kansainvälistä tyttöjen päivää on vietetty maailmanlaajuisesti 11. lokakuuta jo vuodesta 2012 lähtien. Päivän tarkoitus on nostaa esiin tyttöjen kohtaamat erityiset haasteet ja vahvistaa heidän oikeuksiaan. Vaikka Suomessa tasa-arvo on edistynyt monella tasolla, tytöillä on edelleen oikeuksia, jotka meilläkin kaipaavat suojelua ja vahvistamista, kirjoittaa kouluttajapsykoterapeutti Sarianna Virpikari.

 

Nuoret tytöt ovat erityisen haavoittuvassa asemassa murrosiän kynnyksellä, ja yksi tärkeimmistä oikeuksista, jota tulee puolustaa, on oikeus omaan kehoon ja koskemattomuuteen. Seksuaalinen häirintä ja väkivalta ovat valitettavan yleisiä myös Suomessa, ja nuoret tytöt kohtaavat usein loukkaavaa käytöstä, joka saattaa jättää pitkäaikaisia haavoja. Tämä korostaa tarvetta vahvistaa tyttöjen tietoisuutta omista oikeuksistaan ja rajoistaan sekä luoda ympäristö, joka tukee heitä ja heidän kasvuaan ja kehitystään nuoriksi naisiksi.

Turvaa, rajoja ja rakkautta

Murrosikä ja seksuaalisuuden herääminen ovat nuorille usein hämmentäviä ja vaikeita aikoja. Nuoret tarvitsevat aikuisilta paitsi tukea ja ymmärrystä, myös selkeitä rajoja. Onkin tärkeää, että nuoren elämään kuuluvat aikuiset, niin vanhemmat kuin vaikkapa koulun henkilökunta, ovat läsnä auttamassa ja tarjoamassa turvallisia malleja seksuaalisuuden ja omien rajojen ymmärtämiseen.

Tässä yhteydessä on välttämätöntä myös korostaa seksuaalikasvatuksen merkitystä kouluissa. Koulut ovat avainasemassa, kun rakennetaan nuorten valmiuksia suojella itseään ja ymmärtää seksuaalisuuttaan. Laadukas ja kattava seksuaalikasvatus auttaa nuoria tunnistamaan omat oikeutensa, asettamaan rajoja sekä ymmärtämään, milloin heidän oikeuksiaan loukataan. Terveys- ja seksuaalikasvatus ovat konkreettisia keinoja, joilla voidaan ennaltaehkäistä seksuaalista häirintää ja lisätä nuorten tietoisuutta.

Oikeus hyvään vanhemmuuteen

Tyttöjen oikeus ei rajoitu pelkästään koulun tarjoamaan tukeen. Tyttöjen oikeus hyvään vanhemmuuteen ja eheään lapsuuteen on keskeinen osa turvallista ja tasapainoista kehitystä. Lapsilla on oikeus kasvaa ympäristössä, jossa vanhemmat asettavat turvalliset rajat, mutta myös tarjoavat rakkautta ja tukea. Kasvatus ei ole pelkästään vapauden sallimista, vaan se on myös vastuun kantamista siitä, että nuoret oppivat käsittelemään vaikeita tunteita, kuten pettymystä. Rajat luovat turvallisuuden tunteen ja valmistavat nuoria kohtaamaan elämän haasteet. Kun vanhemmat asettavat rajoja rakkaudella, he auttavat lapsia löytämään itsensä ja tuntemaan olonsa turvalliseksi omassa kehossaan ja mielessään.

On todella hienoa, kuinka presidentin puoliso Suzanne Innes-Stubb on profiloitunut vahvasti ihmisoikeuskysymysten sekä tyttöjen ja naisten aseman puolustajana. Hänen työnsä tarjoaa loistavan esimerkin siitä, kuinka tärkeää on nostaa tyttöjen oikeudet esiin ja viedä eteenpäin tasa-arvon sanomaa. Haluankin haastaa hänet – ja meidät kaikki – jatkamaan tyttöjen aseman parantamista niin Suomessa kuin ulkomailla. Jokaisella tytöllä on oikeus elää hyvää ja onnellista lapsuutta ja nuoruutta, ilman pelkoa ja oikeuksiensa rajoittamista.

Sarianna Virpikari

Ratkes ry:n puheenjohtaja
Kouluttajapsykoterapeutti

Muut artikkelit

Uskalla unelmoida ja muuttaa suuntaa

Uskalla unelmoida ja muuttaa suuntaa

Ehkä olet haaveillut ihmisläheisestä työstä tai terapeutin ammatista? Silloin voi olla aika tarttua rohkeasti tilaisuuteen ja lähteä kohti uutta. Muutos avaa ovia, ja vaikka se voi pelottaa, se tuo mukanaan myös paljon positiivista, kirjoittaa...

Avoin kirje kansanedustajille

Avoin kirje kansanedustajille

Arvoisa kansanedustaja, Haluan tuoda huomionne tärkeään aiheeseen, joka voisi merkittävästi edistää mielenterveyspalveluiden saatavuutta ja tehokkuutta. Kansanedustaja Laura Huhtasaari on jättänyt toimenpidealoitteen, jossa ehdotetaan lyhytterapian hyödyntämistä...

Uuden puheenjohtajan tervehdys

Uuden puheenjohtajan tervehdys

Hyvät hallituksen jäsenet ja yhdistyksen toimijat, Olen suuresti kiitollinen ja innostunut ottaessani vastaan Ratkes ry:n hallituksen puheenjohtajan tehtävät. Heti tähän alkuun haluan kuitenkin vielä antaa erityiskiitoksen väistyvälle puheenjohtajallemme, Timo...

Positiivinen kehosuhde on avain kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin

Positiivinen kehosuhde on avain kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin

Huhtikuun 7. päivänä vietetään Maailman terveyspäivää teemalla ”minun terveyteni, minun oikeuteni”. On hyvä muistaa, että terveys kattaa sekä fyysisen että psyykkisen hyvinvoinnin, ja positiivinen suhde omaan kehoon on osa kokonaisvaltaista terveyttä, kirjoittaa...