Viime aikojen uutiset yliopistojen linjauksista psykoterapeuttikoulutusten edellyttämiin lisäopintoihin ovat herättäneet kysymyksiä nykyisten opiskelijoiden sekä alalle hakeutuvien keskuudessa. Moni miettii, kannattaako kesäyliopistojen ja yksityisten koulutuksenjärjestäjien tarjoamiin koulutuksiin vielä osallistua. Vastaus on: ehdottomasti kannattaa – kunhan tekee sen tietoisena muuttuvista vaatimuksista.
Mikä muuttuu?
Useat suomalaiset yliopistot ovat ilmoittaneet siirtyvänsä hyväksymään lisäopinnoiksi ainoastaan avoimen yliopiston tai suoraan yliopiston omien tutkintovaatimusten mukaiset opintokokonaisuudet. Muutokset eivät kuitenkaan tapahdu heti, vaan yliopistot ovat määritelleet selkeitä siirtymäaikoja, joiden aikana nykyiset koulutukset hyväksytään edelleen.
Helsingin, Jyväskylän ja Oulun yliopistot ovat ilmoittaneet ottavansa uudet linjaukset käyttöön vuodesta 2027 alkaen ja Itä-Suomen yliopisto vuodesta 2028. Tampereen yliopisto, Turun yliopisto ja Åbo Akademi eivät ole ottaneet vielä virallista kantaa asiaan.
Miksi koulutukseen osallistuminen kannattaa yhä?
Vaikka osa yliopistoista tiukentaa linjauksiaan tulevaisuudessa, psykoterapian lisäopinnot, kuten Psykoterapian perusteet ja menetelmät 30 op -koulutus (ent. Psykoterapeuttiset valmiudet 30 op), on edelleen laadukas ja monipuolinen kokonaisuus. Se on suunniteltu huolellisesti, pedagogisesti perustellen ja sisältää sekä teoreettista että käytännönläheistä opetusta. Koulutus vastaa yliopistojen psykoterapeuttikoulutuskonsortion linjaamia lisäopintovaatimuksia yliopistojen ilmoittaman siirtymäajan puitteissa, mutta on tärkeää, että osallistuja itse varmistaa valitsemansa yliopiston ajantasaiset vaatimukset.
Ei aihetta paniikkiin – suunnitelmallisuuteen kyllä
Yliopistojen linjaukset eivät tarkoita kesäyliopistojen tarjoamien koulutusten arvon vähenemistä, vaan niiden asema osana valintakelpoisuutta tarkentuu. On hyvä suunnitella opintopolkua tietoisena muutoksista ja hakea koulutukseen ajoissa, mikäli mielii jatkaa psykoterapeutin opintoihin. Silti kannattaa muistaa, että jos taustakoulutus, työkokemus ja muut edellytykset täyttyvät, on täysin mahdollista, että kesäyliopistojen tarjoamat lisäopinnot hyväksytään myös jatkossa osaksi hakukelpoisuutta.
Yhteenveto: nyt on hyvä aika syventää osaamista
Jos pohdit, kannattaako hakeutua opiskelemaan, vastaus on kyllä. Monet sote- ja kasvatusalan ammattilaiset ovat kokeneet kesäyliopistojen täydennyskoulutuksen käytännönläheisyyden erityisen hyödylliseksi. Koulutuksessa harjoitellaan menetelmällisyyttä ja vuorovaikutustaitoja eri asiakasryhmien kanssa – taitoja, jotka eivät aina saa riittävästi painoarvoa perinteisessä yliopistokoulutuksessa. Kesäyliopistojen tarjoama täydennyskoulutus tukee ammatillista kasvua sekä työssä jaksamista, ja on siksi investointi, joka kantaa pitkälle.
Sarianna Virpikari
Ratkes ry:n puheenjohtaja
Kouluttajapsykoterapeutti