Lyhytterapiaopinnoista on hyötyä kaikille, jotka työskentelevät ihmisten parissa ja kaipaavat lisää työkaluja ja apuvälineitä toisten ihmisten kohtaamiseen, sanoo psykoterapeutti ja kouluttaja Sarianna Virpikari.
”Lyhytterapiaopinnoista saadut työkalut ovat olleet todella tarpeellisia omassa työssäni ison koulun rehtorina.”
Tämän kaltaista palautetta psykoterapeutti ja kouluttaja Sarianna Virpikari kuulee paljon. Palautteesta voikin hänen mukaansa helposti kiteyttää sen, mikä on lyhytterapian ydintä:
– Lyhytterapia on ennaltaehkäisevää ja käytännönläheistä psykososiaalista tukea tarjoavaa terapeuttista työtä, jonka avulla päästään nopeasti puuttumaan käsillä olevaan pulmaan, hän sanoo.
Terapiamenetelmänä lyhytterapia on matalan kynnyksen hoitoa, jonka avulla voidaan hoitaa esimerkiksi työuupumusta, elämänkriisejä, stressiä tai lieviä masennustiloja.
Lyhytterapian hyödyt ulottuvat kuitenkin paljon laajemmalle kuin pelkkään terapiatyöhön. Virpikarin mukaan lyhytterapeuttisia menetelmiä voi hyödyntää missä tahansa ammatissa, missä kohdataan toisia ihmisiä.
Hänen koulutuksiinsa onkin osallistunut sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten lisäksi paljon opettajia sekä muita kasvatusalan ja varhaiskasvatusalan ammattilaisia.
– Se on ehkä hieman yllättänyt, kuinka moni korkeakoulutettu ihminen on hakeutunut näihin opintoihin. He tuntevat saavansa niistä konkreettista apua omaan työhönsä, hän toteaa.
Lyhytterapia on tutkitusti vaikuttavaa
Lyhytterapiasta tehtyjen tutkimusten sekä terapia-asiakkailta kerättyjen palautteiden perusteella tiedetään, että lyhytterapialle tyypillinen tavoitteellinen ja eteenpäin katsova työtapa on vaikuttavaa ja tehokasta terapiatyötä.
Vaikka terapian hyötyjä on vaikea mitata, on tutkimuksissa saatu vakuuttavaa näyttöä siitä, että oikein kohdennettuna lyhytterapia on yhtä vaikuttava terapiamuoto kuin psykoterapiakin ja se vahvistaa asiakkaan positiivista mielenterveyttä.
– Lyhytterapeuttiset interventiot sopivat silloin, kun henkilöllä ei ole diagnosoitu kroonista tai pitkäaikaista mielenterveyden häiriötä, joka vaatii parantuakseen erikoissairaanhoitoa ja erityisosaamista, Virpikari täsmentää.
Hän myös muistuttaa, että lyhytterapia on lisäksi todella kustannustehokas hoitomuoto.
– Erikoissairaanhoidossa hoitojonot ovat pitkiä ja psykoterapiaan pääsyä joutuu odottamaan todella kauan. Tiedän, että moni onkin lähtenyt sillä välin lyhytterapiaan ja saanut sieltä avun, eikä ole sen jälkeen enää tarvinnut psykoterapiaa.
Lyhytterapiaopinnot oman työn ohessa
Tällä hetkellä Sarianna Virpikarin lyhytterapiakoulutuksia alkaa muutaman kerran vuodessa, keväisin ja syksyisin. Reilun vuoden mittaiset opinnot voi suorittaa kokonaisuudessaan etänä ja oman työn ohessa.
Lyhytterapian hyödyt ulottuvat kuitenkin paljon laajemmalle kuin pelkkään terapiatyöhön.
Psykoterapeutti Sarianna Virpikari
Lyhytterapiaopintojen aikana opiskelijat oppivat vuorovaikutustaitoja ja kohtaamaan ihmisiä, joilla on ongelmia.
– Käytännössä opiskelijat oppivat kuuntelemaan ja kuulemaan asiakasta sekä rakentamaan hänen kanssaan dialogia kuulemansa pohjalta. Terapeutteina heidän tärkein tehtävänsä on auttaa asiakasta löytämään myönteinen ajattelutapa sekä positiivinen suhtautuminen tulevaisuuteen sen sijaan, että vain kaiveltaisiin vanhoja ongelmia, Virpikari kuvailee.
Monelle opiskelijalle lyhytterapiaopinnot ovat toimineet myös ponnahduslautana jatko-opinnoille psykoterapiakoulutuksessa.
Virpikari kuitenkin muistuttaa, että vaikka suunnitelmissa ei olisikaan terapeutin ura, lyhytterapiaopinnot ovat silti hyvä lisä ansioluetteloon, olipa työpaikka sitten vaikka henkilöstöhallinnossa.
– Opintosuoritusmerkintä ansioluettelossa kertoo mahdolliselle työnantajalle, että kyseinen henkilö on opiskellut vuorovaikutustaitoja ja osaa kohdata ihmisiä työssään.
Kiinnostuitko? Täältä löydät lisätietoja huhtikuussa alkavasta koulutuksesta:
Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti 30 op, Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto (Oulu)