Uskalla unelmoida ja muuttaa suuntaa

syys 3, 2024

Ehkä olet haaveillut ihmisläheisestä työstä tai terapeutin ammatista? Silloin voi olla aika tarttua rohkeasti tilaisuuteen ja lähteä kohti uutta. Muutos avaa ovia, ja vaikka se voi pelottaa, se tuo mukanaan myös paljon positiivista, kirjoittaa kouluttajapsykoterapeutti Sarianna Virpikari

Elämä on täynnä mahdollisuuksia ja joskus on tarpeen pohtia, mitä todella siltä haluamme ja mistä unelmoimme. Varsinkin jos paluu arkeen ja tuttuihin rutiineihin kesäloman jälkeen tuntui ahdistavalta, voi nyt olla hyvä hetki pysähtyä miettimään, mikä tilanteessa on pielessä.

Voisiko olla, että nykyinen työ tai työpaikka ei enää vastaa arvojasi tai toiveitasi? Työpaikan arvomaailman tulisi olla linjassa omien arvojesi kanssa, sillä muuten on vaikea tuntea kuuluvansa osaksi yhteisöä. Jos koet näin, voi olla aika harkita työpaikan vaihtoa tai jopa kouluttautumista uuteen ammattiin.

 

Muutos voi aluksi pelottaa

Moni meistä voi kokea, että aikuisiällä opiskelu on pelottavaa tai vaikeaa. Todellisuudessa uuden oppiminen voi olla innostavaa ja avata täysin uusia ja odottamattomia mahdollisuuksia. Kouluttautuminen ei ole pelottavaa, vaan se tarjoaa mahdollisuuden henkilökohtaiseen kasvuun ja kehitykseen. Olipa kyseessä nykyisen osaamisen päivittäminen tai täysin uuden uran aloittaminen, opiskelu voi avata ovia niin nykyisessä työpaikassa kuin myös kokonaan uusilla aloilla.

Muutos ei ole pelkästään nuorten etuoikeus. Työelämä on muuttunut, eikä enää ole harvinaista, että vaihdamme uraa useita kertoja elämämme aikana. Nuoret liikkuvat työpaikasta toiseen ja hankkivat ennakkoluulottomasti kokemuksia eri aloilta. Tämä on mahdollista meille kaikille. Voimme päivittää osaamistamme, suorittaa täydennyskoulutuksia tai oppia uuden kielen ja lähteä työskentelemään ulkomaille. Mahdollisuudet ovat rajattomat!

On myös täysin luonnollista, että muutos herättää pelkoa. Muutos on prosessi, johon liittyy monenlaisia tunteita. Se voi tuntua pelottavalta ja epämukavalta, mutta se voi myös olla vapauttavaa ja innostavaa. On tärkeää hyväksyä nämä tunteet ja käsitellä ne etukäteen. Muutoksen myötä moni asia muuttuu, mutta usein se johtaa siihen, että löydämme itsemme miettimästä, miksi emme uskaltaneet ryhtyä siihen aiemmin.

 

Elinikäinen oppiminen avaa uusia ovia

Muutoksen ei tarvitse olla lopullinen. Jos huomaat, että valitsemasi suunta ei ollutkaan oikea, voit aina tehdä uuden päätöksen. Elämä on jatkuvaa oppimista ja kasvua, eikä ole olemassa yhtä oikeaa hetkeä tehdä muutosta. Ei tarvitse olla kaksikymppinen tai kolmekymppinen vaihtaakseen suuntaa – se on aina mahdollista. Elinikäinen oppiminen tarkoittaa juuri tätä: voimme aina kehittää itseämme ja oppia uutta.

Jos nykyinen työsi ei enää tuo sinulle iloa ja tunnet jatkuvaa ahdistusta, on aika miettiä, mitä voisit tehdä toisin. Meillä on vain yksi elämä, ja on tärkeää kunnioittaa sitä ja ajatella omaa hyvinvointiamme.

Älä jää odottamaan vaan luo itsellesi tulevaisuus, joka todella motivoi! Koulutuksemme ovat täydellinen mahdollisuus päivittää osaamistasi tai aloittaa täysin uusi ura.

Katso listaus syksyn koulutuksista täältä!

Muut artikkelit

Avoin kirje kansanedustajille

Avoin kirje kansanedustajille

Arvoisa kansanedustaja, Haluan tuoda huomionne tärkeään aiheeseen, joka voisi merkittävästi edistää mielenterveyspalveluiden saatavuutta ja tehokkuutta. Kansanedustaja Laura Huhtasaari on jättänyt toimenpidealoitteen, jossa ehdotetaan lyhytterapian hyödyntämistä...

Uuden puheenjohtajan tervehdys

Uuden puheenjohtajan tervehdys

Hyvät hallituksen jäsenet ja yhdistyksen toimijat, Olen suuresti kiitollinen ja innostunut ottaessani vastaan Ratkes ry:n hallituksen puheenjohtajan tehtävät. Heti tähän alkuun haluan kuitenkin vielä antaa erityiskiitoksen väistyvälle puheenjohtajallemme, Timo...

Positiivinen kehosuhde on avain kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin

Positiivinen kehosuhde on avain kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin

Huhtikuun 7. päivänä vietetään Maailman terveyspäivää teemalla ”minun terveyteni, minun oikeuteni”. On hyvä muistaa, että terveys kattaa sekä fyysisen että psyykkisen hyvinvoinnin, ja positiivinen suhde omaan kehoon on osa kokonaisvaltaista terveyttä, kirjoittaa...