Mikä on syömishäiriö ja miten siitä voi toipua?

kesä 9, 2016

Syömishäiriöt ovat psykosomaattisia kehon ja mielen sairauksia. Niiden taustalla on psyykkistä pahoinvointia, joka ilmenee häiriintyneenä syömiskäyttäytymisenä ja muutoksina sairastuneen fyysisessä tilassa. Käyttäytyminen on epänormaalia erityisesti suhteessa ruokaan, painoon ja liikuntaan. Myös käsitys itsestä ja kehosta on usein vääristynyt.

Häiriintynyt syömiskäyttäytyminen on sairastuneelle selviytymis- tai ratkaisukeino syömiseen ja liikuntaan. Oman kehon hallintaan suunnatut ajatukset ovat keino välttää psyykkistä pahaa oloa, pelkoja ja tunnesolmuja, joita esimerkiksi erilaiset epävarmuutta tuovat elämäntilanteet, vaikeudet nuoruusiän kehityksessä tai traumaattiset kokemukset aiheuttavat. Syömisen ja oman kehon kontrollointi vievät ajatukset pois pahaa oloa tuottavista asioista ja tuottavat sairastuneelle tunteen itsensä ja elämänsä hallinnasta.

Häiriintynyt syömiskäyttäytyminen voi näkyä myös kontrollin menettämisenä. Ahmimalla syöty ruoka vie mielipahan ja ahdistuksen mennessään helpottaen oloa hetkellisesti.

Syömishäiriölle on tyypillistä, että alkuvaiheessa sairastunut ei tunne olevansa sairas. Sairastunut kokee oireilusta enemmän hyötyä kuin haittaa. Edetessään sairaus tiukentaa otettaan. Syömishäiriö ei ole tietoisesti valittu toimintamalli, vaan kyse on nimenomaan sairaudesta. Sairastunutta ei voi pakottaa luopumaan oireistaan. Vahvan paranemismotivaation tueksi tarvitaan lähes aina ammattiapua sekä läheisten tukea.

Syömishäiriöliitto – SYLI ry
SYLI ry – Oulu

Syömishäiriöstä toipuminen

Minulla on pitkä kokemus syömishäiriöistä. Tarjoan asiantuntevaa ja yksilöllistä tukea silloin kun syömisestä on tullut ongelma. Otan hoidossani huomioon myös sairastuneen läheiset ja perheet.

Toipuminen on uusien, terveyttä tukevien, vähemmän haitallisten rituaalien löytämistä ja niihin oppimista. Toipumisessa on tärkeää kehon konkreettisten tarpeiden turvaaminen ja tasapainon etsiminen suhteessa ruokaan, liikkumiseen ja lepäämiseen. Lisäksi on tärkeää löytää suhde itseensä.

Toipumisen prosessi vaatii rohkeutta, sillä sairastunut joutuu luopumaan monista toimintamalleista, joilla hän on pitänyt omaa elämäänsä kasassa.

Syömishäiriön ei tarvitse olla elämänmittainen taakka. On paljon kokemuksellista ja tieteellistä tietoa siitä, että syömishäiriöstä voi toipua. Ilo, myötätunto, rakkaus saavat olla osa elämää.

Muut artikkelit

Kognitiivinen terapia syömishäiriön hoidossa

Kognitiivinen terapia on todettu tehokkaimmaksi hoitomuodoksi syömishäiriöiden hoidossa. Terapian tavoitteena on tunnistaa ja katkaista sairautta ylläpitäviä negatiivisia noidankehiä, jotka koostuvat erilaisista uskomuksista, ajatuksista, tunteista ja...

Mindfullness on tie tasapainoisempaan elämään

Mindfullness on tie tasapainoisempaan elämään

Käytän terapiassani myös mindfullness-harjoitteita. Niiden avulla pystyt poistamaan itseltäsi turhaa stressiä, kiirettä ja saat tilalle hyväksyvää, tietoista läsnäoloa sekä uuden tavan ajatella elämääsi. Hyväksyen itsesi koet vapauttavaa hyvänolon tunnetta....

Ratkaisukeskeinen psykoterapia

Ratkaisukeskeinen psykoterapia

Ratkaisukeskeinen psykoterapia on hoitomenetelmä, joka tukee ja auttaa asiakasta eteenpäin elämän hankaluuksissa, muutos- ja kriisitilanteissa. Terapiaan voi tulla yksilönä, parina tai perheenä. Ratkaisukeskeinen terapia on tuloksellinen ja tutkittu menetelmä....

Kognitiivinen terapia

Kognitiivinen terapia

Kognitiivisessa terapiassa tutkitaan hyvinvointia rajoittavia, epätarkoituksenmukaisia ajatustapoja ja uskomuksia, ongelmallisia tunteita ja toimintatapoja sekä niiden yhteyksiä. Kognitiivisessa terapiassa kehitetään myös ongelmanratkaisutaitoja ja selviytymiskeinoja....